5ος Συλλογικός Τόμος-Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων περιοχής Ωραιοκάστρου και Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπου τους»

Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δρ. Απόστολος Παρασκευάς σε συνεργασία με: Την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή κ. Λαμπρινό Νικόλαο του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης, την αρχαιολόγο κα Πολυζούδη Αρχοντία, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής, και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ,

με την ευγενική υποστήριξη των Δήμων Ωραιοκάστρου &   Βόλβης και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Δήμου Ωραιοκάστρου:

Σας προσκαλούν

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Και ώρα

18.30 μ. μ.

 

Στο Πέτρινο Σχολείο του 1ου Δ.Σ Ωραιοκάστρου

Στην απονομή Συλλογικών τόμων με ISBN στους συγγραφείς εκπαιδευτικούς, του Διεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος, με θέμα:

«Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων περιοχής Ωραιοκάστρου και Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπου τους»

Πιο συγκεκριμένα: Το σχολικό έτος 2019-21 υλοποιήθηκε μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (με το υπ. αριθμ. έγγραφο Φ.1/ΔΝ/154886/Δ7/4-10-2019 και την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) (με αριθμό πρωτοκόλλου 29/18-07-2019) το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα “Οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων περιοχής Ωραιοκάστρου και Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπου τους “.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δρ. Α. Παρασκευά, σε συνεργασία με τους ανωτέρω επιστημονικούς φορείς, υποστηρίχθηκε από τοπικούς φορείς και εφαρμόστηκε στα Δημοτικά Σχολεία των περιοχών Ωραιοκάστρου και Βόλβης.

Το πρόγραμμα έδινε έμφαση στη διερεύνηση παλιών αρχείων των σχολείων από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, προκειμένου να ανακαλύψουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, καθώς και στη διερεύνηση της προέλευσης του τοπικού πληθυσμού αλλά και των μετακινήσεων που υλοποιήθηκαν από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, μέσω της υλοποίησης συνεντεύξεων.

Επιπρόσθετα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός επιπλέον εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τους γονείς των μαθητών/τριων και θα αφορά όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων των δύο περιοχών. Το επιπλέον πρόγραμμα θα γίνει από τους Απόστολο Παρασκευά και Αρχοντία Πολυζούδη και θα παρουσιαστεί όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Ο Συλλογικός τόμος περιλαμβάνει όλα τα θεωρητικά κείμενα των επιστημόνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα, τους προλογισμούς από τους φορείς που το υποστήριξαν, τα κείμενα των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες που περιγράφουν τα βήματα υλοποίησης όλων των σταδίων του προγράμματος, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, συνοδευόμενα από γραφικές αναπαραστάσεις             και φωτογραφικό υλικό, ανά σχολείο και συμμετέχουσα σχολική τάξη.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Δρ. Απόστολος Παρασκευάς

Σ.Ε.Ε. ΠΕ 70,

2ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://aparaske.sites.sch.gr/?p=6294