«Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της 3ης ΠΕ Χαλκιδικής ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπο τους».

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 2ου ΠΕΚΕΣ και Πρώην Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Π.Ε. Χαλκιδικής Δρ. Απόστολος Παρασκευάς, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης, το ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Αρναίας, ο Δήμος Αριστοτέλη & το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ

Σας προσκαλούν
Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
Και ώρα
13.00 μ. μ.
Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής
στον Πολύγυρο
Στην απονομή Συλλογικών τόμων με ISBN, στους συγγραφείς εκπαιδευτικούς,
του Διεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα:
«Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της 3ης ΠΕ Χαλκιδικής ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπο τους»

Το σχολικό έτος 2017-18 υλοποιήθηκε μετά από έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (με το υπ. αριθμ. έγγραφο Φ.14/16097/3/Δ1/ 27-09-2017 και την έγκριση του ΙΕΠ (με αριθμό πρωτοκόλλου 36/14-09-2017) το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα «Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ανακαλύπτουν και χαρτογραφούν τον τόπο τους και το περιβάλλον μέσα από τη διερεύνηση πηγών».
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον τότε Σχολικό Σύμβουλο Δρ. Α. Παρασκευά, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, υποστηρίχθηκε από τοπικούς φορείς και εφαρμόστηκε στα Δημοτικά Σχολεία της 3ης ΠΕ Χαλκιδικής, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Το πρόγραμμα έδινε έμφαση στη διερεύνηση παλιών αρχείων των σχολείων από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, προκειμένου να ανακαλύψουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, καθώς και τη διερεύνηση της ιστορίας αλλά και των μετακινήσεων των κατοίκων. Επιπρόσθετα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τους γονείς των μαθητών/τριων και αφορούσε όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων των χωριών, το οποίο έχει γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και θα υλοποιηθεί αρχικά στο Κέντρο Συντήρησης «Ιουστινιανός» στα Ν. Φλογητά Χαλκιδικής, για όλα τα Δημοτικά σχολεία, προκειμένου να γίνει διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Συλλογικός τόμος περιλαμβάνει όλα τα θεωρητικά κείμενα των επιστημόνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα, τους προλογισμούς από τους φορείς που το στήριξαν, τα κείμενα των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες που περιγράφουν τα βήματα υλοποίησης όλων των σταδίων του προγράμματος, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, συνοδευόμενα από γραφικές αναπαραστάσεις και φωτογραφικό υλικό, ανά σχολείο και συμμετέχουσα σχολική τάξη.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://aparaske.sites.sch.gr/?p=6274