ToposText©: Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία στο γεωγραφικό της χώρο.

https://www.laskaridou.gr/topostext-i-archea-elliniki-grammatia-sto-geografiko-tis-choro/

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κάνει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά του να καταστήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό προσιτό στο ευρύ κοινό μέσα από τα τεκμήρια των βιβλιοθηκών του.

Το ToposText© είναι ένα εργαλείο που καθιστά τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας πιο προσιτά στους μελετητές, στους φοιτητές και στους σύγχρονους περιηγητές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σαφή γνώση του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έζησαν οι Αρχαίοι Έλληνες . Συνδυάζει μια μεγάλη βιβλιοθήκη  ψηφιακών εκδόσεων των βασικών κειμένων της ελληνικής και λατινικής γραμματείας που ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα, η οποία συνδέεται με ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο  εμφανίζονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια τα μέρη τα οποία αναφέρονται στα Αρχαία κείμενα.

 

Τα κείμενα είναι σε αγγλική μετάφραση, πολλά με συνδέσμους προς το πρωτότυπο ελληνικό. Στο χάρτη βρίσκονται πάνω από 5000 γεωγραφικές τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Επιλέγοντας κάποιο γεωγραφικό τόπο, ο χρήστης οδηγείται να διαβάσει τις αρχαίες πηγές όπου οι τόποι αυτοί αναφέρονται.

Αντίστροφα, ο αναγνώστης οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου, καθώς διαβάζει κάποιο από τα 250 κείμενα που περιλαμβάνονται στο ToposText©, βλέπει δίπλα στο κείμενο, σε χάρτη google, κάθε γεωγραφικό τόπο στον οποίο αναφέρεται ο εκάστοτε συγγραφέας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://aparaske.sites.sch.gr/?p=3421